Přeskočit na hlavní obsah

jablečný jahelník

aesthetic, baking, and cooking image
ingredience:                                             
  • 200g jáhel
  •  4 vejce (rozdělené na bílky a žloutky)
  • 150g moučkového cukru 
  • 100g brusinek 
  • 100g vlašských ořechů 
  • 1 lžička mleté skořice 
  • 3 větší jablka 
postup:  

Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké. V hrnci přiveďte k varu ¾ litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte 20 minut, aby z nich byla hustá kaše. Nechte ji 1/2 hodiny chladnout. Žloutky, polovinu cukru, skořici, brusinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň 2 minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlove hmoty. Pekáč vymažte tukem a vysypte strouhaným kokosem (není nutné). Rozetřete do něj polovinu těsta, rovnoměrně rozložte nastrouhaná jablka a překryjte druhou polovinou těsta. Pečte hodinu v troubě vyhřáté na 160 °C.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tip na knihu

Nejsem zastánce recenzí a dlouhých rozborů děl. Protože pro ty, kteří už knihu četli, to nemá žádný význam, pokud tedy netouží o přitakání, že přesně, má pravdu anebo o hádku s autorem, protože s obsahem vůbec nesouhlasí a má odlišný názor. Každopádně tohle si můžeme odbít s kamarádkou knihomolkou u sklenky vína a společně se zasmát bez dlouhého čtení recenzí.  Jelikož jsem už přes půl roku doma na nemocenské s omezenými vycházkami a připravuju se na příchod miminka - poprvé v životě jsem měla dostatek času na čtení přesně podle mých představ. Konečně jsem se mohla pustit do všech těch knih, které jsem si chtěla tak dlouho přečíst a konečně za rok přečetla na mě i velmi uspokojivý počet knih. A proto vám po velmi dlouhé době můžu přinést několik tipů, co stojí za přečtení. :)   Již nějakou dobu mám rozečtenou vždy jednu knihu z beletrie a jednu naučnou a střídám je podle nálady, takže tady najdete tipy na obojí. Pokud ovšem čekáte nějaké knižní novinky, tak těch se u mě ...

borůvkový koláč s drobenkou

  Ingredience: 20 lžic cukr 10 lžic olej 4 ks vejce 30 lžic mléko 18 lžic hladká mouka 18 lžic hrubá mouka 2 balíčky kypřící prášek do pečiva                     drobenka:  cukr krupice hrubá mouka  máslo  vanilkový cukr postup:  Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme borůvkami. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme cca 10 minut. Mezitím si vytvoříme drobenku. Drobenkou posypeme koláč, snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších cca 10-15 minut.

cuketový chlebíček

  Ingredience:  - 400g cukety - 1 citron - 300g polohrubé mouky - 150g cukru krupice  - 50g mletého máku  - 100g oleje  - 2 vejce - půl lžičky jedlé sody  - půl lžičky kypřícího prášku do pečiva  - půl lžičky soli  postup:  Cuketu umyjeme a nastrouháme i se slupkou. Z citronu nastrouháme do těsta kůru a vymačkáme šťávu.Všechny ostatní suroviny smícháme a vytvoříme těsto. Cuketu pak postupně vmícháme. Vymažeme si formu máslem nebo olejem a vysypeme moukou. Pečeme na 180 stupňů cca 40-45 minut. Až vychladne, můžete přetřít citronovou nebo čokoládovou polevou.