Přeskočit na hlavní obsah

KNIHY -> REKLAMA ... A co si o tom myslíte vy?

 Image by Removed
Nikdy jsem nevěnovala nějakou extra pozornost reklamě v knižním průmyslu. Zřejmě to bude tím, že zásadně žádné žhavé novinky nečtu. Dokážu strávit v knihkupectví hodiny, vytahováním knih z regálů, ohmatáváním, studováním obálek, po očku sledovat ostatní lidi po čem sahají a s jakým titulem jdou k pokladně, sledováním novinek, které vyšly, do kterých bych se ráda pustila či kterou bych si chtěla zařadit do své knihovničky. Ale... Vždycky sáhnu po nějakém starším titulu a nikdy se nepouštím do žhavých novinek, dokud na všech blozích nezmizí recenze na pořád jednu a tu samou knihu milionkrát dokola.

Ale proč se do tohoto článku vůbec pouštím? 

Nedávno jsem se pustila do několika starších novinek, ale pořád se v knihkupectvích prodávají a patří mezi top tituly nebo autory. Všichni je pořád vychvalují a já když to slyším, tak jen kroutím hlavou a mám sto chutí za tím člověkem přijít a zeptat se: "Aha a můžete mi vysvělit, co na té knize bylo dobrého z literárního hlediska? Protože já jsem nenašla vůbec nic." A následně mu vyblít jeho názory přímo na boty. 

Konkrétně asi zmíním jen Zlodějku knih, protože ta mi doslova vzala dech. Ale bohužel tím špatným způsobem a kvůli tomu se i teď věnuju tomuto článku a zajímá mě váš názor. Opravdu mě zajímá, jestli nás je takových víc anebo jsem divná jen já? A ne, že by to bylo něco nového :D

Ze Zlodějky knih jsem absolutně nejvíc znechucená a zmatená. I přes to, že film byl skvělý (i když kvůli knihy u mě klesl taky). V životě jsem nenarazila na tak příšerný styl psaní, kdy vám autor v každém odstavci prozradí, co se bude dít v tom dalším, což pak postrádá logiku, proč bych měla pokračovat ve čtení? Proč bych měla číst i ten následující odstavec a rovnou ho nepřeskočit? Vždyť už přece vím všechno důležité, co se stane. Nechápu, jak určité knihy mohlo přečíst tisíce lidí a zasloužit si 5* v hodnocení, přechválené komentáře, recenze, kritiky a nevím, co všechno, když přece každý průměrný čtenář, co se v literatuře jakž takž pohybuje, nemůže o takové sračce říct, že je to dokonalé! 
book, coffee, and book thief image
Tuhle knihu si koupit, tak jak jsem původně měla v plánu, tak jdu a omlátím ji autorovi o hlavu. Nebo mu ji pošlu v balíku s velkým psím lejnem, aby bylo dostatečně jasné, co si o tom myslím bez jediného slova. A nedej bože, kdybych si ji koupila na doporučení knihkupce s tím, že je teď hodně oblíbená a hodně se prodává!!

A tím se vracím zpět k reklamě v knižním průmyslu... Může mi někdo vysvětlit, čím si tahle kniha zasloužila tak velkou reklamu, mediální podporu a prodejnost? A vůbec ... jak se vlastně taková sračka vůbec dostala na pulty všech knihkupectví a prodala se po celém světě ve sta tisících? To platí i třeba pro 50 odstínů šedi, abych pořád nemluvila jen o jedné jediné knize. To jsou lidi vážně tak zabednění a hloupí, že nepřijdou na to, že drží v ruce největší brak, na který v knihkupectví vůbec mohli narazit? A místo aby stopli tuhle jednu velkou ostudu, ještě říkají, jak je to skvělé a úžasné? To opravdu lidi mají hlavu strčenou tak hluboko ve své vlastní prdeli, že nerozeznají jednu sračku od té co leží hned vedle? Opravdu tohle lidi myslí vážně? Jsem jediná koho tohle nehorázně sere? 

Proti reklamě samotné nemám vůbec nic, ale proč ji nedělat na to, co opravdu stojí za to a proč nepomoct lidem, kteří si to opravdu zaslouží za to, co perfektního vytvořili?

A co na reklamu v knižním průmyslu říkáte vy? 

PS: Jsem maximálně vyškolená a žádnou vychválenou knihu nechci ani vidět! 
Jdu se utápět v řádcích staré dobré klasiky! <3 
book, autumn, and leaves image 
 

Komentáře

  1. jo to s tebou souhlasím no. Nikdy jsem nečetla ale přesto vím, že vyhlášená Jojo Moyesová není zas tak "Bestsseler roku" co jsem slyšela je to celkem nudný příběh, který člověku nevytrhne dech. Za mojí zkušenost už teda nikdy více - Calendar Girl, je to roztažený příběh do 4 knih (beru to jako super tah na výdělek) poněvadž všechno co může nastrkat do jedné knihy vrazí do 4 dílů a pojďmě zaplatit něco přes 1200,- jenom proto, aby jsme se dozvěděli jak v každém dílu o*uká tři chlapy. Opravdu TOP! Tady platí pravidlo - oči kupují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, že v tom nejedu sama! Pojďme udělat revoluci za dobrou literaturu :D

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nedělej to...! a tamto už vůbec ne!

 Od chvíle, kdy se začneme pohybovat a zkoumat svět kolem nás, neustále jen slyšíme: nesahej na to, nechoď tam, nedělej to, spálíš se, bouchneš se, rozbiješ to... Postupem času zmizí věty: pozor, spálíš se, bouchneš se, rozbiješ si hlavu, zlomíš si ruku, nohu... ale ty první zůstávají a valí se na ně další a další měl bys, neměl bys, atd... Momentálně žijeme v době, kdy na nás skáčou tyhle věty v jednom kuse, ovšem už ne jen od lidí, kteří to s tebou myslí dobře a dělají to, aby tě ochránili před úrazem či zklamáním. Říkají to úplně všichni lidi na celé této vyspělé planetě...   Jez maso, potřebuješ bílkoviny. Nejez maso, škodí tvému zažívacímu ústrojí. Jez ryby kvůli omega 3 mastných kyselin, alespoň 3x týdně. Nejez ryby, jsou plné těžkých kovů. Nejez žádná zvířata, mají taky svou duši, pojďme je všechny zachránit. Jez více ovoce a zeleniny. Jez zdravěji. Nejez pořád jen ty fast foodové sračky. Pij mlíko kvůli vápníku, abys měl zdravé kosti. Nepij mlíko - je určené pro telata a ty ho

valašská kyselice

   Ingredience:  - kysané bílé zelí 500g  - bílé fazole  - smetana  - sušené houby  - máslo - hladká mouka  - sůl postup:   Fazole nasypeme na dno hrnce a posypeme houbami, necháme takto namočené ve vodě přes noc. Fazole s houbami vaříme dokud fazole nezměknou. Mezitím vylejeme šťávu ze zelí do hrnku, pořádně ho vymačkáme. V druhém hrnci uvaříme zelí. Když máme oboje měkké, zelí přidáme k fazolím. Zalejeme smetanou. Z cca půlky kostky másla uděláme zasmážku a zahustíme polévku. Osolíme podle chuti.

borůvkový koláč s drobenkou

  Ingredience: 20 lžic cukr 10 lžic olej 4 ks vejce 30 lžic mléko 18 lžic hladká mouka 18 lžic hrubá mouka 2 balíčky kypřící prášek do pečiva                     drobenka:  cukr krupice hrubá mouka  máslo  vanilkový cukr postup:  Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme borůvkami. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme cca 10 minut. Mezitím si vytvoříme drobenku. Drobenkou posypeme koláč, snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších cca 10-15 minut.