Přeskočit na hlavní obsah

Elizabeth Gilbert: Velké kouzlo

 Jestli vám jméno autorky nic neříká, tak vám ji přiblížím - napsala bestseller Jíst, meditovat, milovat. Věřím, že tento název jste již slyšeli a pokud jste ji nečetli, tak určitě znáte alespoň film. Mimochodem tento film se řadí mezi mé oblíbené. 

 Velké kouzlo obálka knihy

 Velké kouzlo však nevypráví žádný příběh, ale jedná se o knihu, která by vás měla posunout někam dál. Jedná se o inspirativní knihu o kreativitě a obecně o tvůrčím životě. Jelikož knihu napsala samotná spisovatelka a ne žádný vystudovaný odborník a já jsem také spisovatelka, doslova souzní s mou vlastní duší a naplňuje jí krásou, která mi přináší radost a pocity štěstí. Jsem jí doslova okouzlená. Proto jsem se také rozhodla vám o ní tady napsat pár slov. Věřím, že na kreativní duše bude tato kniha působit stejně pozitivně a krásně jako na mě, ovšem pokud také píšete a ještě navíc jste četli alespoň jednu knihu od Elizabeth Gilbert, budete cítit víc než jen motivaci a odhodlání k tomu, abyste tvořili dál a rozhodně nepřestávali. Během čtení jsem měla pocit jako bych si se samotnou Liz povídala u kafe o naší společné vášni. Nic takového jsem ještě u čtení jakékoliv knihy nepocítila. Nikdy jsem u čtení žádné knihy nepocítila propojení se samotným autorem. S příběhem, s určitými myšlenkami, postavami, místy, pocity,... to rozhodně milionkrát, ale s autorem to bylo poprvé. Celá tato kniha se mnou velmi příjemně rezonovala. Dala mi spoustu přínosných rad, jak pracovat s kreativitou a inspirací. Prozradila mi i práci "ze zákulisí" mého oblíbeného příběhu Jíst, meditovat, milovat. Jsem ráda, že jsem si právě tuhle knihu koupila a má své čestné místo v mé knihovně. Tahle kniha pro mě byla velkým přínosem, stejně jako kniha od Stephena Kinga O psaní, kterou mi ji celou dobu přípomínalo.

Ovšem pokud se tuto knihu chystáte číst kvůli názvu a osobnímu rozvoji a jste od své kreativity odpojení či pokud jste velký pragmatik a nevěříte spiritualitě ani za mák, nejsem si jistá, jestli si z ní něco odnesete a zda jí tak budete moct dát kladné hodnocení.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nedělej to...! a tamto už vůbec ne!

 Od chvíle, kdy se začneme pohybovat a zkoumat svět kolem nás, neustále jen slyšíme: nesahej na to, nechoď tam, nedělej to, spálíš se, bouchneš se, rozbiješ to... Postupem času zmizí věty: pozor, spálíš se, bouchneš se, rozbiješ si hlavu, zlomíš si ruku, nohu... ale ty první zůstávají a valí se na ně další a další měl bys, neměl bys, atd... Momentálně žijeme v době, kdy na nás skáčou tyhle věty v jednom kuse, ovšem už ne jen od lidí, kteří to s tebou myslí dobře a dělají to, aby tě ochránili před úrazem či zklamáním. Říkají to úplně všichni lidi na celé této vyspělé planetě...   Jez maso, potřebuješ bílkoviny. Nejez maso, škodí tvému zažívacímu ústrojí. Jez ryby kvůli omega 3 mastných kyselin, alespoň 3x týdně. Nejez ryby, jsou plné těžkých kovů. Nejez žádná zvířata, mají taky svou duši, pojďme je všechny zachránit. Jez více ovoce a zeleniny. Jez zdravěji. Nejez pořád jen ty fast foodové sračky. Pij mlíko kvůli vápníku, abys měl zdravé kosti. Nepij mlíko - je určené pro telata a ty ho

Ohlédnutí za rokem 2021

 Máme tady poslední den z roku 2021 a tedy i ideální čas se za tímto rokem již s nostalgií ohlédnout, zavzpomínat a popřemýšlet, co se nám povedlo nebo naopak nepovedlo, co jsme se naučili, co nám tento rok přinesl, co nám vzal a co naučil on nás. S radostí či trpkostí o půlnoci tuto kapitolu uzavřít a začít žít tu další.    Pro mě to byl zásadní rok, který jsem věnovala hlavně sama sobě. Především svému duševnímu zdraví. Hned první týden v lednu jsem si poseděla u kartářky, která mě zbavila chaosu a v podstatě mě nasměrovala, čím se tento rok mám zabývat. A ono se to povedlo a zažila několik magických okamžiků, na které do konce života nezapomenu.  První půl rok byl našlapaný prací - zaměstnanecký poměr, ve volných dnech psaní nové knihy a přípravy k vydání jiné. Čtení naučné literatury a rozšiřování obzorů v oblasti, o které jsem sice měla malé povědomí, ale jinak o ní nevěděla zhola nic. Přesně v polovině roce se to obrátilo a rozjela se pořádná jízda neuvěřitelných, úžasných a magi

valašská kyselice

   Ingredience:  - kysané bílé zelí 500g  - bílé fazole  - smetana  - sušené houby  - máslo - hladká mouka  - sůl postup:   Fazole nasypeme na dno hrnce a posypeme houbami, necháme takto namočené ve vodě přes noc. Fazole s houbami vaříme dokud fazole nezměknou. Mezitím vylejeme šťávu ze zelí do hrnku, pořádně ho vymačkáme. V druhém hrnci uvaříme zelí. Když máme oboje měkké, zelí přidáme k fazolím. Zalejeme smetanou. Z cca půlky kostky másla uděláme zasmážku a zahustíme polévku. Osolíme podle chuti.