Přeskočit na hlavní obsah

Vegan brokolicová polévka

food, broccoli, and healthy image 

Jak jsem psala v předchozím článku, pustila jsem se do léčení své štítné žlázy - přesněji řečeno jsem udělala velkou revoluci ve svém jídelníčku, kdy nemůžu jíst vejce, mléčné výrobky, lepek, řepkový olej, vepřové maso, kukuřici a sóju, abych zarazila šíření agresivního viru v mém těle a podpořila zničení tohoto viru. Tedy se ze mě stal ze dne na den vegan a téměř každý den přemýšlím a vymýšlím, co vlastně budu následující den jíst. Dřív mi tohle přišlo strašně náročné a omezující a tedy jsem nikdy u žádného stanoveného jídelníčku nevydržela. Teď si to ale maximálně užívám a představuji si, jak s každou dávkou vitamínů, které tělu dopřeju, se virus kroutí a pomalu umírá a následně opouští mé tělo. Jsem za tohle strašně vděčná a beru to jako výzvu, kdy si můžu vyzkoušet nový životní styl a zároveň se naučit zdravě jíst, ale hlavně vařit! Tedy teď ode mě můžete čekat novou dávku receptů a první je tato brokolicová polévka. Vařila jsem ji minulý týden s tím, že ji nikdo jíst nebude, jelikož brokolice je prostě příliš zelená na to, aby to někdo kromě mě jedl. Ale! Světe div se! Jedli ji všichni včetně velkých odpůrců brokolice a polévku mi dokonce pochválili! Ještě teď z toho nechápu a tak se s vámi o tento recept podělím.  

 brocoli, brunch, and flowers image

Ingredience: 
- velká cibule
- 3 stroužky česneku
- zázvor
- plechovka kokosového mléka (400ml)
- lžíce kokosového oleje
- 4 brambory
-  2 brokolice

Dáme rozpustit lžíci kokosového oleje. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli, prolisované stroužky česneku a nastrouhaný zázvor. Necháme vařit dokud cibule nezměkne. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme na malé kostičky. Podlijeme zeleninovým vývarem. Přidáme brambory a umyté růžičky brokolice. Vaříme do změknutí brambor a brokolice. Nakonec přidáme kokosové mléko. Mícháme. Přidáme sůl, pepř. Já přidala i špetku kurkumy. Vypneme a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tip na knihu

Nejsem zastánce recenzí a dlouhých rozborů děl. Protože pro ty, kteří už knihu četli, to nemá žádný význam, pokud tedy netouží o přitakání, že přesně, má pravdu anebo o hádku s autorem, protože s obsahem vůbec nesouhlasí a má odlišný názor. Každopádně tohle si můžeme odbít s kamarádkou knihomolkou u sklenky vína a společně se zasmát bez dlouhého čtení recenzí.  Jelikož jsem už přes půl roku doma na nemocenské s omezenými vycházkami a připravuju se na příchod miminka - poprvé v životě jsem měla dostatek času na čtení přesně podle mých představ. Konečně jsem se mohla pustit do všech těch knih, které jsem si chtěla tak dlouho přečíst a konečně za rok přečetla na mě i velmi uspokojivý počet knih. A proto vám po velmi dlouhé době můžu přinést několik tipů, co stojí za přečtení. :)   Již nějakou dobu mám rozečtenou vždy jednu knihu z beletrie a jednu naučnou a střídám je podle nálady, takže tady najdete tipy na obojí. Pokud ovšem čekáte nějaké knižní novinky, tak těch se u mě ...

borůvkový koláč s drobenkou

  Ingredience: 20 lžic cukr 10 lžic olej 4 ks vejce 30 lžic mléko 18 lžic hladká mouka 18 lžic hrubá mouka 2 balíčky kypřící prášek do pečiva                     drobenka:  cukr krupice hrubá mouka  máslo  vanilkový cukr postup:  Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme borůvkami. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme cca 10 minut. Mezitím si vytvoříme drobenku. Drobenkou posypeme koláč, snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších cca 10-15 minut.

cuketový chlebíček

  Ingredience:  - 400g cukety - 1 citron - 300g polohrubé mouky - 150g cukru krupice  - 50g mletého máku  - 100g oleje  - 2 vejce - půl lžičky jedlé sody  - půl lžičky kypřícího prášku do pečiva  - půl lžičky soli  postup:  Cuketu umyjeme a nastrouháme i se slupkou. Z citronu nastrouháme do těsta kůru a vymačkáme šťávu.Všechny ostatní suroviny smícháme a vytvoříme těsto. Cuketu pak postupně vmícháme. Vymažeme si formu máslem nebo olejem a vysypeme moukou. Pečeme na 180 stupňů cca 40-45 minut. Až vychladne, můžete přetřít citronovou nebo čokoládovou polevou.