Přeskočit na hlavní obsah

valašská kyselice

 


 Ingredience: 

- kysané bílé zelí 500g 

- bílé fazole 

- smetana 

- sušené houby 

- máslo

- hladká mouka 

- sůl

postup: 

Fazole nasypeme na dno hrnce a posypeme houbami, necháme takto namočené ve vodě přes noc. Fazole s houbami vaříme dokud fazole nezměknou. Mezitím vylejeme šťávu ze zelí do hrnku, pořádně ho vymačkáme. V druhém hrnci uvaříme zelí. Když máme oboje měkké, zelí přidáme k fazolím. Zalejeme smetanou. Z cca půlky kostky másla uděláme zasmážku a zahustíme polévku. Osolíme podle chuti.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

... NO WAR! ...

 Několik měsíců spolu "debatovalo" Rusko a USA o území Ukrajiny... Bez Ukrajiny. Včera Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Všude běží hrůzné zprávy a události, které se dějí na tomto území. A já se ptám, kam se najednou poděla celá armáda USA? Proč o nich najednou nikde není ani zmínka? To budou čekat na svých nově získaných základnách rozprostřených po celé Evropě, až bude celá Ukrajina rozbombardovaná, počet obyvatel se sníží na polovinu a ukrajinská armáda bude na pokraji svých sil, aby se zvedli od tv a přišli ji "hrdinsky osvobodit/zachránit"?? Stejně jako se to stalo v minulosti již milionkrát?... Celebrity a influenceři sdílejí na svých profilech hrůzné události o dění na Ukrajině. A všichni ostatní sdílejí jejich příspěvky nebo jejich slova. Nebo rovnou obojí. Všichni mají najednou obrovskou touhu se k tomuto dění vyjádřit. Všichni se hroutí, jak domečky z karet. Sdílejí své selfie se zarmoucenými, uslzenými obličeji a s kruhy pod očima od nevyspání. Každý sdílí sv

Ohlédnutí za rokem 2021

 Máme tady poslední den z roku 2021 a tedy i ideální čas se za tímto rokem již s nostalgií ohlédnout, zavzpomínat a popřemýšlet, co se nám povedlo nebo naopak nepovedlo, co jsme se naučili, co nám tento rok přinesl, co nám vzal a co naučil on nás. S radostí či trpkostí o půlnoci tuto kapitolu uzavřít a začít žít tu další.    Pro mě to byl zásadní rok, který jsem věnovala hlavně sama sobě. Především svému duševnímu zdraví. Hned první týden v lednu jsem si poseděla u kartářky, která mě zbavila chaosu a v podstatě mě nasměrovala, čím se tento rok mám zabývat. A ono se to povedlo a zažila několik magických okamžiků, na které do konce života nezapomenu.  První půl rok byl našlapaný prací - zaměstnanecký poměr, ve volných dnech psaní nové knihy a přípravy k vydání jiné. Čtení naučné literatury a rozšiřování obzorů v oblasti, o které jsem sice měla malé povědomí, ale jinak o ní nevěděla zhola nic. Přesně v polovině roce se to obrátilo a rozjela se pořádná jízda neuvěřitelných, úžasných a magi

Nedělej to...! a tamto už vůbec ne!

 Od chvíle, kdy se začneme pohybovat a zkoumat svět kolem nás, neustále jen slyšíme: nesahej na to, nechoď tam, nedělej to, spálíš se, bouchneš se, rozbiješ to... Postupem času zmizí věty: pozor, spálíš se, bouchneš se, rozbiješ si hlavu, zlomíš si ruku, nohu... ale ty první zůstávají a valí se na ně další a další měl bys, neměl bys, atd... Momentálně žijeme v době, kdy na nás skáčou tyhle věty v jednom kuse, ovšem už ne jen od lidí, kteří to s tebou myslí dobře a dělají to, aby tě ochránili před úrazem či zklamáním. Říkají to úplně všichni lidi na celé této vyspělé planetě...   Jez maso, potřebuješ bílkoviny. Nejez maso, škodí tvému zažívacímu ústrojí. Jez ryby kvůli omega 3 mastných kyselin, alespoň 3x týdně. Nejez ryby, jsou plné těžkých kovů. Nejez žádná zvířata, mají taky svou duši, pojďme je všechny zachránit. Jez více ovoce a zeleniny. Jez zdravěji. Nejez pořád jen ty fast foodové sračky. Pij mlíko kvůli vápníku, abys měl zdravé kosti. Nepij mlíko - je určené pro telata a ty ho